Как да поместим всичко в ограничено пространство и пак да ни е удобно да приготвим вечеря

Малка функционална кухняМалката кухня е ужас за повечето домакини, но с новите интелигентни решения ограниченото пространство е достоен конкурент на големите площи. Мебелите са прецизно оразмерени и ергономични, а подредбата им логично следва действията ни в кухнята. Последно поколение механизми са голямото предимство на новите модели компактни кухни, защото с тях шкафовете побират повече, а всяко място е лесно достъпно, дори в ъгъла. 


Какви са тенденциите в дизайна на новите кухни?

Съвременните кухни са без дръжки или са с интегрирани дръжки във вратата. Като цяло актуални са пастелните цветове, както при модерните, така и при класическите кухни. Разбира се, бялата кухня в лак мат или гланц остава най-продаваната. 


Възможно ли е кухните с по-малък размер да са без компромис в комфорта? 

Можем да развием кухните във вертикал, като използваме различни като височина горни шкафове. Освен това новите механизми позволяват да достигнем всички вътрешни пространства. Поставянето на вътрешни чекмеджета и полезни аксесоари оползотворява всяко ъгълче и компенсира липсата на дължина в малките кухни.


Коя композиция е най-удобна за малко помещение?

В отворените пространства, които обединяват кухня и всекидневна, е  по-лесно да се обособят функционални и полезни зони. И най-малката кухня, ако се  проектира в  т.нар.“триъгълник“, с работни плотове между основните уреди – хладилник, мивка и котлони, ще е функционална и удобна.


Как се промениха съвременните кухни? 

През последните години  кухните се промениха много. Предпочитат се екологични (с ниска емисия на свободен  формалдехид) и изцяло рециклируеми плочи за корпусите и вратите.  Поради това, че кухнята много често застъпва част от дневната, се появиха много нови варианти на острови и полуострови. Кухните с врати без дръжки и отворените библиотечни модули са също нещо, което промени цялостната визия на тази мебел.


Коя конфигурация  препоръчвате като най-удобна за малко помещение?

От опита ни през годините препоръчваме ъглова (Г-образна) кухня като най-удобен вариант за малко помещение, тъй като при другите композиции нямаме достатъчно работен  плот или става прекалено тясно за работа и движение в нишата, която се оформя между редовете. При ъгловата композиция има най-добра възможност да се оформят две места за работа, без да си пречат едно на друго.


От какво в малката кухня може да се лишим? 

Ако пространството в кухнята ни притиска, едно от нещата, с които можем да направим компромис, е миялната машина. Вместо да е 60 см, може да бъде по-малкият й вариант  45 cm. Размерите на  мивката също могат да се намалят, с което да се увеличи работният плот. Котлоните могат да станат 2 по 30 cм, вместо по-разпространените 4 по 60 cм. 


Има ли нови решения, с които се постига по-добро оползотворяване на пространството?

Едно от новите неща, с което се постига по-добро оползотворяване на пространството в кухнята, е допълнителният работен плот, който се изтегля върху чекмедже на долен шкаф.


Какви са новостите в смесителите и мивките за малки кухни? 

При смесителите както и при другите елементи в кухнята има новости постоянно. Фирма Blanco например предлага смесител с въртящ се извод нагоре и надолу, а също и модел, който е подходящ за мивка, позиционирана под отваряем прозорец, която е с възможност изводът да потъва надолу. При мивките има някои нови аксесоари, като например  коритото може да се затваря с дъски за рязане, които се предлагат към модела.